Column Merel Timp ‘Van je dokter moet je het maar hebben’

Gepubliceerd op: 02-04-2021

Column Merel Timp – Van je dokter moet je het hebben

Als arts worden wij geacht voor de gezondheidszorg van onze medemens en patiënten in te staan. De adviezen “veel bewegen, gezond eten, voldoende vochtintake, goede nachtrust, afvallen en stoppen met roken/alcohol/drugs” sla ik met grote regelmaat goedbedoeld om de oren van menig patiënt.

Maar als ik eens eerlijk naar mezelf kijk, dan kan ik echt wel wat vaker sporten en kan er ook best een paar kilo af om op een perfect gewicht te zitten. Roken en drugs heb ik nooit gedaan, maar van een glaasje wijn, speciaal biertje of alle hippe aperitieven die in het gemiddelde Amsterdamse café op de menu kaart te vinden zijn ben ik niet vies. Net zomin van een goede kaasplank of bittergarnituur. En natuurlijk, artsen zijn ook maar mensen, maar horen wij niet het goede voorbeeld te geven? Zo heb ik door een wat ongelukkige samenloop van omstandigheden wederom een situatie meegemaakt waarin ik me niet zo ‘in the lead’ voelde.

Het begon met een consult. Een vrouw van begin 30 was bang dat ze teveel dronk. Ze wilde weten of ze een alcoholverslaving had. Ze had een goede baan, rijk sociaal leven en kwam zeer verzorgd over. Kortom ze leek prima te functioneren. En als ik niet haar arts was, had het eerlijk gezegd zo een van mijn vriendinnen kunnen zijn.  Sterker nog, ik betrapte me er zelfs op dat bepaalde voorbeelden die ze noemde wel heel herkenbaar waren: “Feestjes, vakanties en etentjes met vrienden. Jezelf belonen aan het eind van een lange werkweek en ach dat ene glaasje extra kan ook nog wel.” Ik heb alles volgens de richtlijn met haar in kaart gebracht. Uit het aanvullend bloedonderzoek bleek dat ze inderdaad wel van een glaasje hield. ‘Impuls regulatie problematiek’ en groepsdruk waren haar grootste problemen. In de loop van de maanden heb ik haar geregeld teruggezien, ze gooide het roer om en het resultaat loonde: de bloedwaarden verbeterden aanzienlijk. Een goede stimulans voor haar. Een eye-opener voor mij als arts, aanpassing in leefstijl kan dus wel degelijk snel resultaat geven!

Nu was ik, in de periode dat ik deze patiënte vaak sprak, ook bezig een surprise diner te organiseren voor een vriendin die 30 werd.  Ja, het kon toen in die goeie ouwe zomer van 2020 weer heel even qua corona maatregelen. Dit zou toevallig plaatsvinden om de hoek van de huisartspraktijk. Bij gebrek aan een auto had ik het weekend voorafgaand aan het diner de alcoholische versnaperingen al ingeslagen en in de praktijk gezet met een vriendin die wel over een auto beschikte.  Zo zou ik alles op de dinsdag van de surprise ‘makkelijk’ mee kunnen nemen vanuit werk.

3x raden wie me op die desbetreffende middag langs zag lopen, oververhit en zeulend met rammelende tassen vol wijnflessen en een krat bier… “Zo, zo, dat wordt een wilde avond dokter”, lachte ze me schaterend toe. Ik had de puf niet om me hier nog uit te gaan lullen dus riep haar vrolijk met enige zelfspot na “haha ja, van je dokter moet je het maar hebben!”.