Hoe behoud je een positieve mindset in tijden van crisis?

Gepubliceerd op: 12-04-2020

Soms overvalt het me: hevige angst, wat als-gedachten of een knoop in mijn maag. Dan reageer ik kortaf, ga ik onbewust enorm zitten klagen of ben ik boos; op alles en iedereen, gewoon, op de hele wereld eigenlijk. In deze blog leg ik je uit hoe ik dan mijn mindset verander: want ja, dat kan je zelf veranderen.

Geen risico lopen

Een beetje context is hier misschien wel fijn: zelf ben ik nierpatiënt. Momenteel heb ik nog een nierfunctie van zo’n 15% voor beide nieren, wat niet zoveel is voor een 35-jarige moeder van twee kleine kids. Maar gelukkig voel ik mij top: ik heb veel energie, ben actief en leid een tamelijk normaal leven. Toch behoor ik tot de risicogroep, als het om COVID-19 gaat. Kwetsbare jongeren, die bestaan dus ook. Momenteel zitten wij, met mijn gezin, dus al ruim drie weken binnen; ik wil geen risico lopen. Daarbij is bijna al mijn werk tot stilstand gekomen. Ik ben zelfstandig trainer-coach, dus heb ik nagenoeg geen inkomen meer. We wonen op drie hoog in Amsterdam, thank God; met dakterras, maar zonder tuin, met 2 kleine kids.

Ook goed nieuws

In deze rare tijden is er gelukkig ook goed nieuws, namelijk dat ik met een gezonde dosis positiviteit geboren ben. Vrolijkheid, optimisme, luchtigheid: daar hoef ik over het algemeen niet veel moeite voor te doen. Maar dankzij COVID-19 staat de hele wereld op z’n kop, en dus ook die van mij. Alle zaken die we voor lief namen, zijn er niet meer of staan on hold. Genoeg reden om chagrijnig te worden en bij de pakken neer te gaan zitten. En dat doe ik ook echt weleens. Maar, wat heb ik daar nu aan?, denk ik gelukkig al snel.

Daarom deel ik vijf tips die mij helpen om deze positieve mindset vast te houden:

1. Focus op dátgene wat wel kan!

Zo kan ik eindelijk weer eens uitgebreid knutselen met mijn dochters zonder dat ik gehaast of druk ben. Nu maakt het me niet uit hoe lang het duurt en ik merk dat iedereen daar wel bij vaart. Maar ook: uitgebreid koken en nieuwe recepten uitproberen, de voorraadkast eens leeg eten, een film kijken met mijn vriend, want: al jaren niet gedaan. Het helpt mij om iedere ochtend echt even te focussen op wat wel kan, anders neemt de dag een loopje met mij. Een positieve mindset heeft wat aandacht nodig.

2. Wees dankbaar

Bewust dankbaar zijn, is een oefening die je razendsnel in een goede mindset krijgt. Het beste is om je dankbaarheid hardop uit te spreken; tegen je partner, huisgenoot of gewoon tegen jezelf, of het even op te schrijven. Het haalt je letterlijk uit je negatieve mindset of angst die ergens in je hoofd ronddwaalt. Als je focust op waar je dankbaar voor bent, is er simpelweg gewoon geen ruimte meer om in het negatieve te blijven hangen.

Mijn lijstje:

 • Dat de zon schijnt en wij aan de zonnige kant van het huis een lekker balkon hebben waar ik net een uur een boek heb zitten lezen wat al weken op de plank lag
 • Dat mijn oudste dochter van vier jaar zo lekker aan het spelen was
 • Dat er nauwelijks vliegtuigen over vliegen
 • Dat ons dakterras in bloei komt
 • Dat we vanavond pannenkoeken gaan eten met z’n vieren: feest!
 • Dat ik me gezond voel
 • Dat ik goed slaap
 • En zo kan ik nog wel even doorgaan….

Hoe vaker je deze oefening doet, hoe meer je de positieve vibes voelt. En dat is in deze tijd extra belangrijk!

3. Beperk de nieuwsstromen

Ik kijk iedere avond het achtuurjournaal, en eventueel nog Nieuwsuur. Maar het is heel verleidelijk om op de bank te blijven hangen om Jinek of Op1 te kijken, maar ook daar gaat het over COVID-19 en het maakt dat ik vaak te laat naar bed ga. Het is beter als ik rond tien uur naar bed ga en ik een goede nacht heb gehad, als om 6.30 uur de kids weer wakker zijn. Ik probeer maar twee keer per dag naar nieuwsapps te kijken, anders kan ik de hele dag aan de gang blijven en daar word ik echt weemoedig van. Maak hier met jezelf wat simpele afspraken over, dat geeft rust.

4. Zorg goed voor jezelf

 • Sport: ik sta binnen of op het dakterras te hupsen op een mat, werkt top
 • Eet gezond: kook zelf met verse producten
 • Verzorg jezelf goed

Wellicht is het verleidelijk om de hele dag in je huispak rond te lopen; je ziet waarschijnlijk toch geen collega’s of vrienden. Maar doe alsof het gewone leven doorgaat. Sta op tijd op, kleed je leuk aan, want dat doet echt wat met je mind; en maak er wat van.

5. Humor

Neem je leven niet te serieus. Kijk af en toe leuke cabaretfilmpjes terug; ik heb De Vliegende Panters opeens weer ontdekt. Bel vrienden via Zoom om slap te ouwehoeren, verzin een spel met je kids. Er kan meer dan je denkt: maak het in ieder geval een beetje leuk voor jezelf! Iemand moet het doen …