Kom in actie!

Gepubliceerd op: 13-03-2021

Podcast van Marc Winn met Steve Garguilo – Coffee from the Edge episode 20

Heerlijke podcast met een gesprek tussen Marc Winn en Steve Garguilo, beide mannen die zichzelf ‘action biased’ noemen.

Hun gesprek inspireerde mij weer om door te gaan met waar we al mee bezig zijn met Stichting Leading Doctors.

Hoe vaak loop jij rond met een idee over iets dat beter zou kunnen? En hoe vaak denk je daar nog een paar keer aan en laat je het uiteindelijk lopen? Hoe zou de wereld eruitzien als je wel in actie zou komen? Disclaimer – natuurlijk kun je niet ieder idee omzetten in actie – ook daar gaan Marc en Steve op in tijdens hun gesprek. Maar veel (goede) ideeën stranden in de waan van de dag, gebrek aan tijd en/of aandacht, angst om te falen en andere goede redenen.

Marc en Steve geven 3 tips:

  1. Wacht niet op ‘het perfecte moment’ met genoeg tijd, inspiratie, lekkere koffie en perfecte inval van het zonlicht. Dat moment komt niet. Begin gewoon.
  2. Doe het samen – deel je idee (inclusief angsten en bedenkingen) en ga er met elkaar mee aan de slag. Samen kom je verder en kun je makkelijker om obstakels heen manoeuvreren.
  3. Maak kleine, haalbare stapjes die je echt gaat doen, liefst NU al. Ook grote plannen beginnen met kleine, verkennende acties. Hierdoor heb je een korte feedbackloop waardoor je snel bij kunt sturen en in beweging kunt blijven.

Daarnaast geven ze tips over schaalbaarheid van initiatieven. Zo is het belangrijk om mensen te verbinden die een gemeenschappelijk doel hebben, te zorgen dat zij elkaar kunnen bereiken en te motiveren om actie te nemen (hiervoor zijn een paar rolmodellen nodig). Mooie onderstreping van ons nieuwe initiatief Connecting the docs waarover we binnenkort meer zullen delen.

Over angst om te falen zijn ze helder: vind een initiatief of idee wat zo belangrijk voor je is dat het groter is dan de angst om te falen. Wat een heerlijke uitspraak! En daardoor realiseer ik me opnieuw: voor Stichting Leading Doctors en ik bereid te falen (ok… liever niet al te vaak – kijk dat is dus ongemakkelijk om op te schrijven, maar het is wel zo!)

Ga de podcast luisteren want Marc en Steve kunnen hier het best over vertellen!

Claire Loots, huisarts, mede-oprichter Stichting Leading Doctors