Leading Doctor van het seizoen Tamara de Weijer

Gepubliceerd op: 05-02-2020

Ieder seizoen belichten we het werk van een arts waarvan wij vinden dat het een Leading Doctor is. Op die manier willen we artsen laten weten dat we grote waardering voor hen hebben en we hopen dat het anderen inspireert. We vragen ook of een Leading Doctor nog hulp kan gebruiken… misschien voelt iemand die dit leest zich geroepen om die hulp te bieden, zo ondersteunen we de Leading Doctor ook op immateriële wijze.

Dit seizoen is onze Leading Doctor: Tamara de Weijer

Tamara de Weijer is huisarts, oprichter en voorzitter van Vereniging Arts en Leefstijl, auteur van boeken ‘Eet beter in 28 dagen’ en ‘Eet beter voor je maag en darmen’, spreker, moeder van 2 kinderen, getrouwd.

We spreken elkaar vlak voor kerst, we hebben op verrassend korte termijn een gaatje gevonden in onze overvolle agenda’s. Het gesprek raakt me, dit is niet zomaar een interview, we spreken van mens tot mens, over vallen en opstaan, het belang van reflectie en over wat nu echt belang heeft in het leven.

Het is bijna het einde van dit decennium, wat houdt je bezig?

Het afgelopen half jaar is er veel gebeurd!

Ik wilde niet meer leven in de 6e versnelling. Ik sliep slecht en kreeg hartkloppingen. Afgelopen zomer overleed mijn vader, voor ons gezin heeft dit veel impact gehad. We stelden onszelf de vraag: ‘Wat willen wij nu eigenlijk, wat vinden we belangrijk, waar worden we gelukkig van?’ Daardoor heb ik besloten om volgend jaar even geen patiëntenzorg te doen terwijl ik eigenlijk bezig was om een praktijk over te nemen. En we hebben een nieuw huis gekocht om dichter bij familie en vrienden te wonen.

De afgelopen jaren hebben we veel mooie dingen opgebouwd; naast mijn werk als huisarts, bestaat de Vereniging Arts en Leefstijl nu bijna 4 jaar, er is structureel meer aandacht voor leefstijl gekomen en mijn 2e boek is net uitgekomen. Maar ik rende mezelf voorbij. Ik wilde alles ‘goed’ doen; ik ben moeder, huisarts, en ik wil de zorg veranderen. Ik werkte 60-70 uur, iedere avond en in de weekenden. Ik heb lange tijd ook in bubbel van succes geleefd. Maar ondertussen ging het wel ten koste van mijn gezin. Twee jaar geleden zei mijn man: ‘Het lijkt wel alsof jouw werk op nummer 1 staat en niet het gezin.’ En daar had hij gelijk in. Nu schaam ik me daar een beetje voor, hoe kon ik mijn werk voor mijn gezin laten gaan? Niemand zal op zijn sterfbed zeggen: had ik maar harder gewerkt. Dit is echt een keerzijde van de medaille wanneer de dingen die je doet zo goed gaan. Ik denk dat het goed is dat we daar iets vaker bij stilstaan, anders wekken we de suggestie dat je alle rollen tegelijk perfect zou kunnen vervullen. Terwijl perfectie een illusie is, je volledig storten in het één, heeft effect op het ander. Nu ik een stapje terug heb gedaan, merk ik het direct aan de kinderen. Zij zijn rustiger en ons gezin is meer in harmonie. Dat voelt goed.

Dit neemt niet weg dat ik me in blijf zetten om leefstijl meer aandacht te geven in de zorg, ik ben een vrouw met een missie! Ik vind dat artsen de verantwoordelijkheid hebben om leefstijl te bespreken bespreken met patiënten, want het heeft meer impact als de dokter het zegt. We hebben als dokters hierin de kans om echt het verschil te maken voor de patiënt. Het belang van goede voeding (oa groenten, fruit, noten, zaden, onbewerkt eten en een wat vette vis), voldoende beweging en slaap is echt wel bewezen en algemeen geaccepteerd. Ik vind het interessant om nu meer uit te zoeken over het belang van zingeving, stress en sociale context. Ik denk dat er op dat gebied nog veel te winnen

Op welke missie ben jij?

Mijn missie is Nederland gezonder maken in breedste zin van het woord, niet alleen slank en zonder ziekte. Ik volg graag de definitie van positieve gezondheid, gezondheid gaat over midden in het leven staan, ook met eventuele beperkingen.

Ik heb twee petten: ik ben voorzitter van Vereniging Arts en Leefstijl waarmee we ons richten op implementatie van leefstijlgeneeskunde in de spreekkamer van zorgprofessionals. Daarnaast ben ik Dokter Tamara, in die rol richt ik mij op de consument. We zien in steeds meer onderzoeken dat het merendeel van de huidige ziekten met onze leefstijl te maken. Begrijp me niet verkeerd, ik ben niet tegen pillen, ik schrijf antibiotica voor als iemand een longontsteking heeft, en als ik borstkanker zou krijgen dan zou ik natuurlijk chemotherapie willen. Maar ik zou mijn lichaam ook ondersteunen met een goede leefstijl.

Het effect van een goede leefstijl zou je vitaliteit kunnen noemen. Er wordt steeds meer bekend over het belang van vitaliteit, niet alleen bij voorkomen van ziekten maar ook om herstel te bevorderen na operaties en ongelukken. Ik vergeet nooit het verhaal van een 72jarige vitale wielrenner. Hij had een behoorlijk fietsongeluk gehad, en had 10 ribben en een schouder gebroken. Ik zag hem 3 weken na het ongeluk en er was eigenlijk niet meer zoveel aan de hand, hij functioneerde prima en had nauwelijks pijnstilling nodig. Het is toch fascinerend dat hij zo snel herstelde, ik wil dus meer weten over hoe dat precies in elkaar zit, hoe je vitaliteit kunt bevorderen.

Waarom deze missie?

Ik vind mijn vak als huisarts prachtig, maar ik had het idee dat ik pleisters aan het plakken was en brandjes aan het blussen zonder de oorzaak op te zoeken. Door suikerziekte, hoge bloeddruk of hoog cholesterol alleen met medicijnen te behandelen, houden we het in stand. We stellen ziekte uit maar we genezen het niet. Ik vind het niet meer dan logisch om problemen in de basis aan te pakken en daarom vind ik het zo belangrijk om leefstijl te bespreken. Het maakt mijn werk als huisarts veel leuker, omdat ik weer bezig kan zijn met genezing.

Wat is er veranderd in de wereld als jouw missie geslaagd is?

Dan zijn we echt op grote schaal bezig met preventie. Dan zijn dokters er om gezondheid van mensen te bevorderen. Dan is de consument is zich bewuster van wat hij/zij zelf kan doen aan gezondheid en weten zij hoe zij goede ondersteuning daarin kunnen krijgen. Daarvoor moeten we met zijn allen samenwerken; (huis)artsen en andere zorgprofessionals, maar er moet ook ondersteuning komen vanuit de zorgverzekering, overheid, basisscholen en supermarkten.

Hoe onderhoud jij je eigen vuur?

Dat is soms best wel lastig. Veel meer keuzes maken, erkennen dat ik niet alles moet doen. Ik neem nu bewust meer tijd voor mijn gezin en vrienden. En ik ga binnenkort op zangles! Dat wilde dit al jaren doen, kan eigenlijk niet goed zingen maar ik word er wel heel blij van. Ik probeer veel meer te kijken naar wat energie geeft en wat energie kost. Dit is overigens ook heel waardevol om met patiënten te bespreken!

Wat of wie zou je nog kunnen helpen bij jouw missie?

Iedereen kan zijn steentje bijdragen, dit ligt niet alleen bij dokter, praktijkondersteuner, verpleegkundige of diëtist. Ook de buurtsuper, school, sportclub met gezonde kantine kunnen bijdragen. Ik ben ervan overtuigd dat we een verschil kunnen maken door allemaal ons eigen steentje bij te dragen en te verbinden met elkaar. Iedereen heeft potentie om verschil te kunnen maken, maar we laten het niet altijd zien. Ik geloof dat iedereen op zijn/haar niveau een verschil kan maken. Ik denk dat iedereen een leider in zich heeft.

Op vrijdag 3 april vindt het jaarlijkse congres van Arts en Leefstijl plaats in de Jaarbeurs, Utrecht. Het thema is ‘Revolutie in de zorg’. Meer informatie is te vinden op https://www.artsenleefstijl.nl/jaarcongres2020