LUSTRUM | Need To Lead

CULTUUR IN DE ZORG – HUH?
Wat is het en wat kun je ermee ?

Leading Doctors bestaat 5 jaar! Daarom organiseren we een masterclass voor artsen, gevolgd door een feestelijke lustrumborrel voor iedereen. Het centrale thema van de dag is cultuur in teams in de zorg omdat we de afgelopen jaren hebben gezien dat er op dit gebied winst te boeken is. 

We zijn dan ook blij dat Jitske Kramer, cultureel (en corporate) antropologe, een van onze grootste inspiratiebronnen, veelgevraagde en steengoede spreker, keynote spreker wil zijn tijdens de masterclass. Zij zal het ochtendprogramma samen met Leading Doctors vormgeven. 

In de middag zijn er workshops van 

  • Valentin Verga (voormalig hockey international) en Judith Zeevenhooven (anios kindergeneeskunde, voormalig tophockeyer) over de parallellen en verschillen tussen topsport en de zorg
  • Sanderijn van Slobbe (sport- en prestatiepsychologee) over werken met verschillende generaties & Claire Loots (huisarts, mede-oprichter Stichting Leading Doctors).
  • Marije Smits (kinderarts i.o., met een extra master in toegepaste ethiek) over een duivels dilemma: keuzes maken in tijden van schaarste 
  • Michiel Backhuijs (oud ploegcommandant en medic bij de special forces) & Heleen Esser (sociologe, mede-oprichter Stichting Leading Doctors) over de teamkracht van de special forces en wat dokters daarvan kunnen leren.

Schrijf je hier in voor de masterclass en/of de borrel!

Keynote: Cultuur in de zorg – HUH? Wat is het en wat kun je ermee ?

Organisatieculturen vormen en veranderen met antropologische blik.

Jitkse neemt je mee op een reis vol prachtige verhalen. Met treffende voorbeelden hoe we sterke organisatieculturen kunnen creëren. Over hoe mensen culturen vormen en hoe culturen mensen vormen. Met antropologische lessen over organisatiecultuur, cultuurverandering, macht en leiderschap. Elke groep, organisatie, samenleving bestaat uit mensen. En elke minuut veranderen de verhoudingen tussen deze mensen, de omstandigheden, de belangen en ambities. Een belangrijk thema voor Jitske is de hoge mate van groepsdomheid die we in vele teams en organisaties zien. Hoe kan het toch dat op zichzelf redelijk intelligentie mensen als groep zich zo vaak vastdraaien in collectief onvermogen? Al deze dommigheid alle betrokkenen veel frustratie en bakken met geld. Middels reisverhalen en haar ervaringen in verschillende culturen en communities laat Jitske zien hoe we onze onderlinge relaties kunnen verbeteren, zodat we als groep slimmer worden in ons denken en handelen. Sterke organisatieculturen hebben groepsnormen die teamintelligentie bevorderen.

Vaak staat Jitske op grote podia, en is interactie met haar niet vanzelfsprekend. Tijdens deze masterclass is er voldoende tijd om met Jitske in gesprek te gaan zodat je ook jouw vragen voor kunt leggen. 

Workshops

’s Middags zijn er verschillende workshops waarvoor je je op de dag zelf kan inschrijven. 

De Generatiebril

“Vroeger was alles beter.” “Boomers zijn vastgeroest.” “Alles moet tegenwoordig maar leuk zijn.”

Dit zijn voorbeelden die vaak naar voren komen als het gaat om vooroordelen over de verschillende generaties. Waar komen deze vooroordelen eigenlijk vandaan? Hoe komt het dat de Babyboomgeneratie (1940-1954) erom bekend staat dat zij zeer harde werkers zijn en vaak met pensioen gaan bij de organisatie waar zij ooit binnenkwamen. Hoe komt het dat de Verbindende generatie (1955-1969) een ander jasje aantrekt op kantoor dan thuis? Hoezo heeft de Pragmatische generatie (1970-1984) veel behoefte aan actie en efficiëntie? Waarom vinden Millennials (1985-1999) het belangrijk dat alles leuk is? Hoe komt het dat Generatie Z (2000-2014) altijd de waarom-vraag stelt?

In de workshop De Generatiebril word je uitgenodigd om de generatiebril van een andere generatie op te zetten. Door inzicht te krijgen in de verschillende generatiebrillen en hoe generaties naar werk en privé kijken, ontstaat meer begrip en verbinding. 

Na de workshop De Generatiebril ben je je (meer) bewust van generatieverschillen en -overeenkomsten en heb je hier (nog) meer begrip voor, weet je hoe je kan kijken door de verschillende generatiebrillen en heb je praktische handvatten om de volgende dag toe te passen in de praktijk. 

Sanderijn van Slobbe (sport en prestatie psychologe) komt zelf uit de Millennial generatie. Zij ziet generatieverschillen juist als verschillende talenten, die je in kan zetten om samen nog sterker te zijn. Claire Loots (huisarts en mede-oprichter Stichting Leading Doctors) komt uit de Pragmatische generatie, en heeft ook een paar Millennial trekjes. 

Topsport 

Valentin heeft van dichtbij meegemaakt dat het sommige momenten wél, en sommige momenten niet loopt in een Olympisch hockeyteam, en wat voor invloed dat heeft op de resultaten. Judith heeft van dichtbij meegemaakt dat het op sommige afdelingen in het ziekenhuis wél loopt, en bij sommige niet. Waar ligt dat aan? Welke patronen herkennen zij? En zijn er misschien wel meer parallellen te trekken tussen hockeyteams en zorgafdelingen dan we in eerste instantie denken?

Tijdens deze workshop nemen Valentin en Judith je mee in de antwoorden die zij hebben gevonden in hun zoektocht rondom de volgende vragen 

  • Wat kunnen we van topsport leren op het gebied van hiërarchie en van rollen binnen een team?
  • Wat is het belang van hiërarchie?
  • In hoeverre is er sprake van teamwork in de zorg?
  • Hoe belangrijk is het dat er duidelijkheid is over de rollen in een team?

Valentin is voormalig hockeyinternational en tweevoudig Olympiër, en heeft daarnaast een eigen bedrijf waarbij hij topsporters begeleidt in de transitie van topsport naar de arbeidsmarkt.
Judith is ANIOS bij de kindergeneeskunde én onderdeel van het kernteam van Leading Doctors. Valentin en Judith hebben een relatie, en delen een gezamenlijke verwondering over de parallellen die er bestaan tussen topsport en de zorg.

Ethiek 

Wat als we in de toekomst, door schaarste aan middelen, niet alle patiënten meer kunnen behandelen die een beroep doen op onze zorg? Het lijkt een ver-van-het-ziekenhuisbed-show. Want we gaan als zorgprofessionals voor elke patiënt en willen wij geen appels met peren vergelijken. Maar schaarste is niet langer een probleem van de toekomst, het speelt nu.

Marije Smits is kinderarts in opleiding in het WKZ in Utrecht en master Toegepaste Ethiek aan de Universiteit van Utrecht. Zij vindt dat zorgprofessionals (in opleiding) vaker over schaarste moeten nadenken, en met elkaar bespreken welke waarden er spelen voor ons en onze patiënten. Welke waarden moeten beschermd worden in tijden van schaarste en hoe? 

Marije leidt het Project Zorgdilemma om het gesprek over schaarste aan te jagen onder zorgprofessionals. Zij doet dit aan de hand van een klassieke ethische methode: het vergelijken van een appel en een peer. Door doelbewust een welhaast onmogelijke keuze als uitgangspunt te nemen, komen de onderliggende waarden en knelpunten aan het oppervlak. Samen kunnen we onze denkkracht gebruiken om medemenselijkheid in tijden van schaarste te behouden en te ontdekken wat onze rol als zorgprofessional is hierin.

In deze workshop maak je kennis met een Moreel Beraad, met wat voor jou als zorgprofessional belangrijk is in de zorg en hoe je grip krijgt op levensgrote vraagstukken als zorgschaarste. 

Special forces 

‘Nunc aut nunquam’, nu of nooit, is de lijfspreuk van het Korps Commandotroepen van de landmacht, een selecte groep militairen die zijn opgeleid voor speciale, meestal geheime, operaties over de hele wereld. Commando’s treden op in kleine hechte teams in wisselende en zeer uitdagende situaties. Hoe zorg je dat je met je team altijd klaar staat om de grootste uitdagingen aan te gaan? Wat vraagt dat van de teamcultuur, van de operators (teamleden) en van de leider? 

Michiel heeft als operator en ploegcommandant gewerkt bij het Korps commandotroepen. Het werk van special forces is altijd complex, risicovol en er staat veel op het spel (high stake). Juist onder die omstandigheden heeft Michiel geleerd hoe belangrijk het is om gebruik te maken van de team intelligentie (waarover Jitske Kramer zal vertellen in de ochtend). Tijdens deze workshop vertelt hij hoe hij gebruik maakte van de kracht van het team tijdens missies en welke factoren daarin versterkend of ondermijnend werkten. 

Samen met Heleen Esser (sociologe en mede-oprichter Stichting Leading Doctors) maakt hij de vertaling naar de zorg en wat de zorg kan leren van de lessen van de special forces.

Praktisch

Datum: 11 oktober 2024
Locatie: De Zalen van Zeven, Utrecht.
Tijd: 9:00 inloop.
Inhoudelijk programma 9.30 – 15:30 uur.
Feestelijke borrel vanaf 16 uur
Investering: € 190,- (kom je samen? Dan betaal je 300 euro voor twee personen)

ABAN: 6 punten.

Inschrijven kan hier!

Wil je op de hoogte blijven? Schrijf je dan hier in voor de maillijst!