Meet the team – Heleen

Gepubliceerd op: 17-01-2024

Om jullie een beeld te geven van wie er eigenlijk achter Leading Doctors zitten, laten we onze teamleden aan het woord om iets te vertellen over zichzelf en Leading Doctors. Dit keer Heleen! Heleen is één van de oprichters van Leading Doctors geeft trainingen en is onderdeel van het kernteam. Heleen is verbindend, energiek en altijd enthousiast.

Waar ben je trots op?

Toen we afgelopen november teamweekend hadden met ons Kernteam, realiseerde ik hoe mega trots ik ben. Trots op hoe Claire en ik van een ideetje in een skilift in 2018, tot Stichting Leading Doctors zijn gekomen. Trots op hoe het nu reilt en zeilt en wat voor toffe dingen we samen kunnen doen. Maar nog meer op de mensen die we om ons heen hebben verzameld. We waren daar een weekend om samen nieuwe ideeën te bedenken, verwachtingen uit te spreken, het jaar te evalueren en dat in combinatie met veel plezier. Dan straal ik het hele weekend van oor tot oor: dit is precíes zoals ik wil ondernemen.

Ja daar ben ik echt mega trots op!!

En nog wel 20 andere dingen:

De onuitputtelijke synergie die ik met Claire heb, daar verbazen we onszelf ook wel eens over, maar hij raakt gelukkig maar niet op. 

Mijn ontzettend lieve super dochters en dito vent! 

Mijn geweldige donornier die ik van mijn vader heb gekregen die het als een tierelier doet. 

En en en en….

Waar ligt jouw kracht?

Vroeger dacht ik altijd dat ik niet analytisch was. En als je het vertaald als het onderzoeken en ontleden van informatie, gegevens of problemen, dan klopt dat nog steeds wel. Op die manier ben ik niet analytisch. Maar ik heb een nieuwe vorm analytisch ontdekt waar ik juist heel goed ben: sociaal analytisch. En daarmee bedoel ik dat ik snel zie en voel wat er binnen groepen, tussen mensen, binnen families, tussen collega’s is of juist niet is. Vervolgens zeg ik daar dan graag wat zinnigs over, stel ik vragen of probeer ik te  spiegelen. Dit doe ik vanuit verbinding. Een fijne eigenschap dus in mijn werk en eigenlijk het hele leven.

Waar ik verder mega blij van word en ook goed in ben:, een gevoel en beelden omzetten naar concrete ideeën, plannen en het vervolgens ‘gewoon’ gaan regelen (uiteraard mét anderen, in mijn eentje doe ik niet zoveel).  

Waarin kwam jij tegen dat Leading Doctors echt nodig is?

Ik weet het nog goed: op mijn 18e werden bij mij twee slecht werkende nieren ontdekt. Vanaf toen werd een halfjaarlijkse controle bij een nefroloog vast onderdeel van mijn leven. Die nieren: ik had tot die tijd geen idee wat ze doen, waar ze zitten en hoe ze precies werken. Daar had ik dus best wel wat vragen over.

Elke keer als ik, of mijn moeder, een vraag stelde, kregen we een zucht of rollende ogen van de arts terug. We voelden ons steeds minder vrij om dingen te vragen. En dat terwijl nieren complexe organen zijn. Ik denk dat ik na twintig jaar patiënt-zijn nog steeds maar 5 á 10% van deze organen snap. Kun je nagaan met hoeveel vragen je zit als je pas 18 bent en slechts eens per half jaar de kans hebt om vragen te stellen of je zorgen te delen met de arts tegenover je.

Kijk: het is misschien een open deur, maar als patiënt zit ik daar niet voor mijn lol. En als ik dan ook stelselmatig het gevoel krijg dat een arts daar ook niet voor z’n lol zit, dan gaat er wel wat mis. Op mijn 18e merkte ik al dus al snel dat er iets vreemds gebeurde in die spreekkamer.. Gelukkig heb ik nu een super nefroloog dus zie ik ook hoe fijn een arts kan zijn. Ik geloof wel echt dat je zelf invloed hebt op hoe je de dokter blijft die je wil zijn: nou daarom hebben Leading Doctors dus opgericht!

Wat inspireert jou?

Ik kan enorm geïnspireerd raken van mooie muziek, met name klassieke muziek. Heerlijk hoe het mijn brein soms openscheurt, meeneemt of weer wakker kan schudden. 

Onlangs was ik bij een college van Gabriël Anthonio: een toffe spreker die met hele sprekende, persoonlijke voorbeelden zijn verhaal vertelde over verbindend leiderschap. De inhoud sneed hout, hij bracht het met humor en zijn verhaal raakte mij door zijn mooie voorbeelden. Na zo’n avond ben ik weer voor weken geïnspireerd.

Ook Dirk de Wachter inspireert mij: het is zo’n wijze man die op een hele prettige en nuchtere manier naar de wereld kijkt. En het leven ook heel simpel houdt. Dat geeft rust en houdt me op de grond. Heerlijk! 

Mensen die zichzelf en het leven niet te serieus nemen: God wat heerlijk! 

Vriendschappen met mensen die hele andere leeftijden hebben dan ikzelf: dat vind ik ook zo inspirerend, door de andere werelden waarin we leven.

Waar wil je over 2 jaar staan met Leading Doctors?

Dat onze ‘Coalition of the Willing’ steeds verder groeit en zich ook meer vanzelf gaat verspreiden. Door bijvoorbeeld mensen uit de zorg die we opleiden die dan zelf trainingen kunnen gaan geven om op die manier de positieve spiraal binnen de cultuur zelf te kunnen omdraaien.

Dat we zelf nog met net zoveel bevlogenheid en drive plannen kunnen bedenken om de zorg te blijven verbeteren. Door nieuwe thema’s bespreekbaar te maken binnen teams en afdelingen maar ook door onze programma’s te vernieuwen en verdiepen. Leading Doctors blijft zorgprofessionals hopelijk aanzetten door ze te laten zien en te laten ervaren  wat je WEL kunt doen in een wereld waar heel veel ook niet kan. Daar gaan we mee door, tot het niet meer nodig is!