Leading Doctor van het seizoen Casper Tax

Gepubliceerd op: 22-09-2019

Ieder seizoen belichten we het werk van een arts waarvan wij vinden dat het een Leading Doctor is. Op die manier willen we artsen laten weten dat we grote waardering voor hen hebben en we hopen dat het anderen inspireert. We vragen ook of een Leading Doctor nog hulp kan gebruiken… misschien voelt iemand die dit leest zich geroepen om die hulp te bieden, zo ondersteunen we de Leading Doctor ook op immateriële wijze.

Dit seizoen is onze Leading Doctor: Casper Tax

Chirurg in opleiding. Medeoprichter stichting Medical Business. Bestuurslid De Jonge Specialist.

“Je mag er 1 keer over klagen, en daarna moet je er iets aan gaan doen, of je mond houden”

Op welke missie ben jij?

Dat is meteen de moeilijkste vraag! Eigenlijk heb ik 3 missies!

Missie 1
De denkwijze in zorg zou moeten zijn dat we mensen HELPEN ipv GENEZEN. Genezen kan onderdeel zijn van helpen, maar soms is genezing niet mogelijk en dan kun je nog steeds helpen. Bijvoorbeeld in de palliatieve fase is het belangrijk om naast de patiënt te blijven staan, kleine acties kunnen van enorme waarde zijn.
Vaak zijn er veel dure handelingen aan het eind van een leven. Het is echter de vraag of dat bijdraagt aan kwaliteit van leven. De meeste artsen willen bijdragen aan kwaliteit van leven en geen zinloze handelingen doen maar het is niet altijd duidelijk hoe we dat moeten doen. We zijn niet opgeleid om het genezende deel op te geven.

Missie 2
We moeten de zorg niet laten besturen door anderen, maar zelf in de lead blijven. We moeten meer artsen opleiden om mee te (be)sturen op het bestuurlijke, financiële en organisatorische vlak. Ik geloof dat arts-bestuurders beter leiding kunnen geven omdat zij de wereld van artsen en van bestuurders makkelijker kunnen verbinden. Daarbij moeten we focussen op een constructieve dialoog. Er zijn veel stakeholders in de zorg met verschillende perspectieven maar hetzelfde doel, het is dus belangrijk om goed te luisteren en dan samen tot oplossingen te komen.

Missie 3
Wat meer ruimte voor de dokter om ook mens te zijn. Dat is niet alleen belangrijk naar patiënten maar ook naar elkaar. Laten we onze menselijkheid meer tonen en elkaar meer helpen. We zorgen enorm slecht voor onszelf en dat blijft me verbazen. Ook hier zit het in kleine dingen. Wanneer een patiënt onverwachts overlijdt is dat, zeker voor een jonge dokter, heel heftig natuurlijk. Ik vind het normaal om dan aan die collega te vragen hoe het gaat, niet 1 keer maar ik kom er ook op terug en echt weten of het goed gaat met mijn jonge collega. Waarbij ook altijd de open uitnodiging staat om er later eens op terug te komen. Het klinkt zo logisch en vanzelfsprekend maar we doen het niet altijd.
Bij al deze missies is mijn motto: Be the change you want to see.

Waarom deze missie?

Ik vind dat je ÉÉN keer mag klagen en daarna moet je OF je inzetten voor een oplossing OF ophouden met klagen. En ik klaag nogal graag, dus zet ik me graag in om de zorg beter te maken. Deze 3 missies gaan over problemen die me aan het hart gaan! Met klagen wordt het voor niemand leuker, je wordt zelf negatief en misschien zelfs cynisch en de mensen die er wel wat aan willen doen, worden er ook niet vrolijker van. Ik kies zelf liever voor de positieve benadering en probeer op constructieve wijze de zorg te veranderen.

Wat is er veranderd in de wereld als jouw missie geslaagd is?

Ik hoop dat we een zorglandschap krijgen waarin iedereen voldoening uit zijn werk haalt, met energie naar huis gaat, ongeacht of je hebt kunnen genezen, of helpen. Dan zal de samenwerking met elkaar (artsen, verpleegkundigen, andere zorgprofessionals en patiënten) nog soepeler gaan. Op de dagen dat het minder goed gaat, door werk of door privé voel je je gesteund door collega’s. Eerlijk is eerlijk, het is nu echt niet slecht, maar het kan wel wat meer en beter.

Hoe onderhoud jij je eigen vuur?

Ik ben rete koppig, dus als ik iets bedacht heb dan wil ik ervoor blijven gaan en ik ben daarin volhardend. Ik ben een rupsje nooit genoeg. Als ik weer een nieuwe mogelijkheid zie om ergens iets te kunnen veranderen dan pak ik het op en geeft dat energie. Het allermooist is als je mensen tegenkomt die op dezelfde missie zijn en samen kunt bouwen aan iets moois zoals stichting Medical Business. Waarbij we in korte tijd en allemaal vrijwillig, een enorme impact hebben kunnen realiseren. Een ongekende ervaring!
Als je alleen al benoemt dat je ideeën hebt, gaan mensen je helpen om het idee beter te maken, of je nou positieve of negatieve feedback krijgt. Zo verspreidt het vuurtje zich en daar krijg ik weer energie van.
Ik heb af en toe ook momenten voor mezelf nodig en momenten van reflectie. Ben ik nog op de juiste weg? Is dit wat ik wil? Het is fijn om dit te bespreken met mensen om mij heen. Verder heb ik tijd nodig om te klussen aan het huis en in de tuin, surfen, motor te onderhouden of juist te rijden. Het risico is altijd dat ik daar te weinig tijd voor maak. Maar ik weet wel dat die dingen belangrijk voor me zijn en het is goed om te weten wat je kunt doen om jezelf te resetten.

Wat of wie zou je nog kunnen helpen bij jouw missie?

Iedereen die ook een mening heeft over mijn missies, kan mij helpen. Liefst mensen die op een constructieve manier willen bijdragen. Hoe ze dat kunnen doen? Goede vraag, ligt eraan wat ze willen betekenen. Weet je wat ik denk… Ik geloof dat je mensen moet laten doen wat ze zelf graag willen doen en waar ze goed in zijn. Dus dat moeten mensen zelf weten. Ik ga niet opleggen wat ze moeten doen, het is beter als mensen hun eigen hart, passie en ideeën volgen. Dan kan er iets moois ontstaan. Ja, als dat ontstaat… dat is cool.

Een keer per jaar reiken we de Leading Doctor Award uit. De winnaar krijgt een training op maat voor zijn/haar afdeling.