Waarom?

De missie van Stichting Leading Doctors is om de mens centraal te zetten in de zorg.

In Nederland hebben we een van de beste zorgstelsels van de wereld. De meeste artsen zijn intrinsiek gemotiveerde en hardwerkende mensen. Maar het systeem waarin zij werken is overbelast. Er wordt steeds meer van artsen gevraagd in minder tijd en met minder geld. Uitval en burn-out onder artsen is een groot persoonlijk en maatschappelijk probleem; één vijfde van de artsen voldoet aan de criteria van een burn-out. Dit is niet goed voor de Nederlandse zorg. Overbelaste artsen maken meer fouten en communiceren minder goed met hun patiënten.

Een belangrijke reden voor de overbelasting is dat artsen zich gereduceerd voelen tot uitvoerders van het zorgsysteem. Ze kunnen het gevoel van autonomie verliezen en worden geleefd door protocollen en verwachtingen.

Hoe dan wél?

Met onze Stichting ondersteunen we artsen om de lead te nemen over zichzelf en hun werkomgeving; persoonlijk en medisch leiderschap. Wij focussen graag op hoe het wél kan in de zorg. We kijken juist naar wat er goed gaat, naar drijfveren en talenten en naar mensen die al een Leading Doctor zijn (zie ook Leading Doctor van het seizoen). Wij herinneren artsen aan hun authenticiteit en verbinden hen onderling zodat we samen sterker staan om cultuur in de zorg van binnenuit te veranderen.

In alles wat wij doen staan we voor…

Werken vanuit authenticiteit
Menselijkheid begint met weten wie je bent en waar je voor staat, dat is authenticiteit. Wij stimuleren mensen om hun authenticiteit in te zetten in hun leven en werk. We steken graag vuurtjes aan in de mensen waarmee we werken. We weten hoe weerbarstig de dagelijkse realiteit kan zijn, blijven nuchter, zijn transparant over onze eigen menselijkheid en kijken met een knipoog naar onszelf.

Spark Synergy
Wanneer mensen hun drijfveren en talenten gezamenlijk inzetten, kan synergie ontstaan. Bovendien werkt het aanstekelijk om te werken met iemand die bevlogen is. In teams benadrukken we het belang van veiligheid en wederzijds respect, zodat de cultuur veiliger wordt. Op grote schaal steunen we artsen die vanuit menselijkheid willen werken; zij weten dat ze niet alleen zijn op hun missie.

Expertise binnen en buiten de box
We weten precies wat er in het werk van medici afspeelt en kunnen daar naadloos bij aansluiten. Daarna nemen we medici mee buiten de box om met een frisse blik naar zichzelf te kijken. Wij zijn expert op het gebied van het krachtenveld dat in de zorg speelt en op het gebied van persoonlijk en medisch leiderschap.

Lees meer bij wat wij doen.