Waarom?

Het is onze missie om welzijn in de zorg te vergroten – van medici en patiënten – door duurzame inzetbaarheid te versterken.

In Nederland hebben we een van de beste zorgstelsels van de wereld. Zorgprofessionals zijn intrinsiek gemotiveerde en hardwerkende mensen. Maar het systeem is overbelast. Uitval en burn-out onder artsen is een groot persoonlijk en maatschappelijk probleem. Dit is niet goed voor de Nederlandse zorg. Overbelaste artsen maken meer fouten en communiceren minder goed met hun patiënten.

Wij zijn opgericht door artsen, een socioloog, trainers en patienten omdat wij dagelijks ervaren hoe lastig het kan zijn om ‘in de lead’ te blijven en ons niet te laten meesleuren door de waan van de dag of het systeem waarin we werken. Voordat je het weet wordt het welzijn van medici ondergesneeuwd door alles wat dit werk van ons vraagt.

Om toegankelijke zorg te kunnen blijven leveren is het noodzakelijk dat er aandacht is voor het welzijn van zorgprofessionals.

Hoe dan wél?

Stichting Leading Doctors versterkt duurzame inzetbaarheid door artsen te ondersteunen om ‘de lead’ te nemen over zichzelf en hun werkomgeving; persoonlijk en medisch leiderschap. Wij focussen op hoe het wél kan in de zorg, bijvoorbeeld door juist te kijken naar wat er goed gaat, naar drijfveren en talenten en naar mensen die al een Leading Doctor zijn (zie ook Leading Doctor van het seizoen). Wij verbinden zorgprofessionals onderling zodat we samen sterker staan om cultuur in de zorg van binnen uit te veranderen.

In alles wat wij doen staan we voor…

Authentiek
Het begint met weten wie je bent, waar je voor staat en hoe je dat in je gedrag kunt laten terugkomen ondanks wisselende omstandigheden. Omdat we zelf ook artsen zijn, weten we hoe weerbarstig de dagelijkse realiteit kan zijn. We zijn nuchter, transparant over onze eigen menselijkheid en kijken met een knipoog naar onszelf.

Samen
Wanneer mensen hun drijfveren en talenten gezamenlijk inzetten, kan synergie ontstaan. Bovendien werkt het aanstekelijk om te werken met iemand die bevlogen is. Wij staan een cultuur van samenwerken in de zorg waarin aandacht is voor welzijn. Stichting Leading Doctors verbindt artsen die vanuit menselijkheid willen werken; zij weten dat ze niet alleen zijn op hun missie.

In beweging
We weten precies wat zich op de werkvloer in de zorg afspeelt en kunnen daar naadloos bij aansluiten. Daarna nemen we mensen mee buiten de box om met een frisse blik naar zichzelf te kijken. Wij zijn expert op het gebied van het krachtenveld dat in de zorg speelt, persoonlijk en medisch leiderschap.

Lees meer bij wat wij doen.